Konyhai csótány
Általában a kevésbé meleg helyeken, régi típusú épületek lakásaiban inkább a padlószinthez közel, a lefolyókban, pincékben, csatornákban találhatók meg.
Egyéb nevei: konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány.
A petetokban elhelyezkedő peték száma (16-18 pete) kevesebb, mint a német csótányé. A konyhai csótány a petetokot csak 1-6 napig cipeli, ezt követően elhullajtja, amelyből a lárvák 2-4 hónap múlva kelnek ki. 1-3 év alatt válik ivaréretté. Aktivitási idejük alatt állandóan táplálék után kutatnak, ilyenkor igen nyugtalanok, egy-egy helyen csak rövid időt töltenek, táplálkozásukat gyakran megszakítják. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz hiányában napok alatt elpusztulnak. Kevésbé melegigényesek, a 18-25? hőmérsékletű helyeket kedvelik. Lassabban másznak, mint a német csótányok, a fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak, inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik. Terjedésük döntően passzív módon történik, amikor a csótány, vagy annak petetokja élelmiszerrel és azok csomagolóanyagával kerül be a helyiségekbe. Az épületen belül a csővezetékek mentén, a szerelőszintek között, függőleges irányban aktívan is terjedhetnek.