A 2006. január 1-vel hatályba lépő 852/2004/EK rendelet III. Fejezete alapján a helyes gyakorlatról szóló nemzeti útmutatókat az élelmiszer-ipari vállalkozások kategóriainak megfelelően kell kidolgozni és terjeszteni, egyeztetve az érintettek képviselőivel, valamint tekintettel a Codex Alimentarius vonatkozó magatartási szabályzataira. A tagállamok ösztönözhetik az útmutatók elkészítését.
Az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet (továbbiakban: rendelet) 3. § alapján az FVM létrehozta a Higiéniai Bizottságot dr. Süth Miklós szakállamtitkár úr elnökletével. Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság Biológiai Biztonság; Állategészségügyi és Állatjóléti; Import ellenőrzési Szekcióinak ülésén, 2008. július 16.-án tárgyalta az útmutatók elkészítésére vonatkozó útmutatót. A DG SANCO honlapján a vonatkozó dokumentumok elérhetőek.
Az útmutatókban hivatkozott jogszabályok az Élelmiszer Szabályozási Információk 9.számában tematikusan megtalálhatóak. Az élelmiszeripari üzemek építésének higiéniai szempontjai című útmutató további az élelmiszeripari üzem létesítésével kapcsolatos információkat tartalmazza.
Forrás: FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály