HACCP rendszer kiépítése, felülvizsgálata
Az élelmiszeriparban, vendéglátásban, közétkeztetésben, vagy élelmiszer-kereskedelemben érdekelt ügyfeleink számára vállaljuk HACCP rendszerek kialakítását, felülvizsgálatát.
Mit jelent a HACCP kifejezés?
A HACCP egy angol mozaikszó: Hazard Analysis of Critical Control Points, vagyis magyarul Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon. Egy olyan alapvető önellenőrző élelmiszerbiztonsági rendszer, amelynek célja az élelmiszer-előállítás folyamata során felmerülő veszélyek megelőzése, végső soron pedig a fogyasztók részére biztonságos élelmiszerek biztosítása.
Kinek kötelező HACCP rendszert működtetni?
Európai uniós jogszabály írja elő a HACCP rendszer működtetését, a következő területeken érdekelt vállalkozások számára:
- élelmiszergyártók, üzemek
- élelmiszer-logisztikai vállalkozások
- élelmiszert forgalmazó kis- és nagykereskedők
- üzemi kifőzdék, közétkeztetők
- éttermek, melegkonyhák, hidegkonyhák, cukrászdák
- büfék, fagyizók, food truckok, stb
Vállalkozásának a helyszínre szabott, veszélyelemzést tartalmazó, naprakészen dokumentált HACCP rendszert kell működtetnie. A rendszer felülvizsgálatára van szükség, amennyiben az:
- lejárt, egy évnél régebbi
- az egységben átalakítás történt
- változtattak az élelmiszer előállítási technológián
- változott a termékkör
- üzemeltető váltás történt
- a hatóság ezt kifejezetten kéri (a HACCP rendszerük nem a helyszínre szabott, hibás, elavult)
A felülvizsgálat során a korábbi HACCP kézikönyvet, és a vezetett dokumentációt átnézzük. A hibákat és a szükséges intézkedéseket jegyzőkönyvbe vesszük, majd kialakítjuk az egységre szabott új rendszert. A felülvizsgálatkor igyekszünk terheit csökkenteni, és egy olyan rendszert alakítunk ki, amely könnyebben kezelhető és nem jelent többlet terhet a vállalkozásra nézve. A felülvizsgálat során hatósági szemmel ellenőrizzük az egységet, és tanácsadást nyújtunk a megfelelő élelmiszer-biztonság és higiéniai elérése érdekében.
Oktatás
A HACCP rendszer bevezetése előtt kötelező a dolgozók egységre szabott oktatása a HACCP célkitűzéseiről, a rendszer működéséről, az alapvető élelmiszer-biztonsági és higiéniai ismeretekről. A HACCP rendszer kiépítésén és felülvizsgálatán túl vállaljuk a dolgozók oktatásának megtartását, a részvétel dokumentálását az oktatási jegyzőkönyvben, illetve az elhangzottak számonkérését írásbeli teszt formájában. A tesztek javítása után az elért eredményről szintén jegyzőkönyvet küldünk.
Élelmiszer-biztonsági tanácsadás
Okleveles élelmiszeripari mérnök, HACCP rendszergazda, és nyomonkövetési szakértő kollégánk sok éves releváns tapasztalattal rendelkezik élelmiszeripari egységek, vendéglátók belső ellenőrzésében, tanácsadásban és hatósági engedélyeztetésben. A fenti szolgáltatásokon túl az alábbiakban fordulhatnak hozzánk bizalommal:
- hatósági ellenőrzés után intézkedési tervek elkészítése
- hatósági engedélyek megszerzése
- önellenőrzési terv elkészítése
- allergén tájékoztatás
- élelmiszer-biztonsági, és higiéniai tanácsadás