HACCP rendszer kiépítése, felülvizsgálata

Az élelmiszeriparban, vendéglátásban, közétkeztetésben, vagy élelmiszer-kereskedelemben érdekelt ügyfeleink számára vállaljuk HACCP rendszerek kialakítását, felülvizsgálatát.

Mit jelent a HACCP kifejezés?

A HACCP egy angol mozaikszó: Hazard Analysis of Critical Control Points, vagyis magyarul Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon. Egy olyan alapvető önellenőrző élelmiszerbiztonsági rendszer, amelynek célja az élelmiszer-előállítás folyamata során felmerülő veszélyek megelőzése, végső soron pedig a fogyasztók részére biztonságos élelmiszerek biztosítása.

Kinek kötelező HACCP rendszert működtetni?

Európai uniós jogszabály írja elő a HACCP rendszer működtetését, a következő területeken érdekelt vállalkozások számára:

  • élelmiszergyártók, üzemek
  • élelmiszer-logisztikai vállalkozások
  • élelmiszert forgalmazó kis- és nagykereskedők
  • üzemi kifőzdék, közétkeztetők
  • éttermek, melegkonyhák, hidegkonyhák, cukrászdák
  • büfék, fagyizók, food truckok, stb

Vállalkozásának a helyszínre szabott, veszélyelemzést tartalmazó, naprakészen dokumentált HACCP rendszert kell működtetnie. A rendszer felülvizsgálatára van szükség, amennyiben az:

  • lejárt, egy évnél régebbi
  • az egységben átalakítás történt
  • változtattak az élelmiszer előállítási technológián
  • változott a termékkör
  • üzemeltető váltás történt
  • a hatóság ezt kifejezetten kéri (a HACCP rendszerük nem a helyszínre szabott, hibás, elavult)

A felülvizsgálat során a korábbi HACCP kézikönyvet, és a vezetett dokumentációt átnézzük. A hibákat és a szükséges intézkedéseket jegyzőkönyvbe vesszük, majd kialakítjuk az egységre szabott új rendszert. A felülvizsgálatkor igyekszünk terheit csökkenteni, és egy olyan rendszert alakítunk ki, amely könnyebben kezelhető és nem jelent többlet terhet a vállalkozásra nézve. A felülvizsgálat során hatósági szemmel ellenőrizzük az egységet, és tanácsadást nyújtunk a megfelelő élelmiszer-biztonság és higiéniai elérése érdekében.

Oktatás

A HACCP rendszer bevezetése előtt kötelező a dolgozók egységre szabott oktatása a HACCP célkitűzéseiről, a rendszer működéséről, az alapvető élelmiszer-biztonsági és higiéniai ismeretekről. A HACCP rendszer kiépítésén és felülvizsgálatán túl vállaljuk a dolgozók oktatásának megtartását, a részvétel dokumentálását az oktatási jegyzőkönyvben, illetve az elhangzottak számonkérését írásbeli teszt formájában. A tesztek javítása után az elért eredményről szintén jegyzőkönyvet küldünk.

Élelmiszer-biztonsági tanácsadás

Okleveles élelmiszeripari mérnök, HACCP rendszergazda, és nyomonkövetési szakértő kollégánk sok éves releváns tapasztalattal rendelkezik élelmiszeripari egységek, vendéglátók belső ellenőrzésében, tanácsadásban és hatósági engedélyeztetésben. A fenti szolgáltatásokon túl az alábbiakban fordulhatnak hozzánk bizalommal:

  • hatósági ellenőrzés után intézkedési tervek elkészítése
  • hatósági engedélyek megszerzése
  • önellenőrzési terv elkészítése
  • allergén tájékoztatás
  • élelmiszer-biztonsági, és higiéniai tanácsadás

    Kérjen ajánlatot!