Bogarak – zsizsikek

A bogarak (Coleoptera) nemcsak a rovarok, hanem az egész állatvilág fajokban leggazdagabb rendje.

 

Két pár szárnyuk van. Az elülső szárnyak fő feladata, hogy a vékony és könnyen sérülő hátulsó szárnyakat, valamint a potrohot védik. A külső hatásoktól ez a kemény szárnyfedő jelent védelmet, ezért sok faj károsodás nélkül képes nagy szárazságot elviselni. Szájszerveik rágó típusúak, fő alkotó elemeik az erős és gyakran igen hegyes rágók, valamint a kisebb, tapogatókat viselő állkapcsok. Erős rágó szájszerveikkel a tápanyagokat szétmorzsolják.

Teljes átalakulással fejlődnek. A petékből kikelt lárvák teljes nagyságukat többszöri vedlés után érik el. A lárvák rendszerint vékony bőrűek, puhák, ezért a madaraknak, hüllőknek és más rovarevő állatoknak kitűnő táplálékai. Ez az oka annak, hogy a legtöbb faj lárvája rejtett életmódot folytat. A lárvák különböző alakúak lehetnek, a bábok mindig „szabad” bábok.

Fejlődésük lassú, 1-6 hónap között mozog, ezért nagymérvű elszaporodásuk főleg ott lehetséges, ahol hosszú ideig, több mint 3 hónapig egy helyben tárolt élelmiszer, vagy termény van.

Táplálkozási módjuk igen változatos, nagyobb részük növényi anyagokon él. Nem kis számban akadnak köztük azonban mindenevők is, amelyek állati és növényi eredetű tápanyagokat egyaránt elfogyasztanak, de saját holt társaikkal is táplálkoznak.