Házi atka (Glyciphagus domesticus)
0,5-0,8 mm nagyságú, testét hosszú, pillás szőr fedi.
A nőstény kb. 30 petét rak le, amelyből a lárvák 6 nap múlva kelnek ki. Fejlődése a lisztatkához viszonyítva valamivel lassúbb. Igen élénk mozgású.
A legkülönfélébb növényi és állati eredetű anyagban előfordul. Gabonafélékben, növényi őrleményekben, hüvelyes és olajos magvakban, szárított növényi anyagokban (pl. zöldség, gomba, gyümölcs, gyógynövény, dohány), szénában és szalmában, hazai- és déligyümölcsökben, édes élelmiszerekben, állati eredetű takarmányokban, száraztésztában, sőt az afrikban és a kárpitozott bútorban is megtalálható.
A fertőzött liszt nyirkos tapintású, összetapadt. A csíranövényt és a szemek belsejét részben, vagy egészben elfogyasztja, és csupán az ürülékükkel, rágcsálékukkal, valamint az atkák nagy tömegével kitöltött maghéj marad vissza. A fertőzött lisztből készült kenyér kesernyés ízű lesz. A fertőzött gabonaőrlési és sütési minőségét jelentős mértékben csökkenti. Tömeges elszaporodása esetén a károsított anyagon porszerű bevonatot alkot, és ez letörlés után hamarosan újra megjelenik. Igen gyakran együtt károsít a lisztatkával.
Elsősorban passzív úton terjed, de ez aktívan, vándorlással is bekövetkezhet.