Így kezdje a kártevők elleni védekezést

kártevők elleni védekezésA kártevők elleni védekezés első lépése az ellenség megismerése, ezért most bemutatjuk a rágcsálókat és rovarokat, amik bárhol felbukkanhatnak!

A különféle rovarok vagy rágcsálók formájában érkező betolakodókat senki sem szívesen tűri meg a környezetében, a vállalkozások esetében azonban sokkal többről van szó puszta kellemetlenségnél. A kártevők jelentős anyagi és egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért különösen fontos védekezni ellenük. Vegyük tehát sorra, mi minden környékezheti meg az épületeket és milyen károkat okozhatnak ezek a hívatlan vendégek.

A leggyakrabban előforduló kártevők

Egér

Az egerek apró, de nagyon kártékony állatok, amelyek a legkisebb réseken át képesek bejutni az épületekbe. A legnagyobb gond velük, hogy rágnak, méghozzá mindent, ami elérhető, beleértve az épületszerkezetet, a bútorokat és az elektronikát, amivel nem csak anyagi kárt okoznak, hanem egyúttal a biztonságot is veszélyeztetik. Ezen felül számos betegséget hordozhatnak, például tífuszt, vagyis egészségügyi szempontból is problémásak.

Patkány

A patkányok az egereknél nagyobbak és erősebbek, ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb a gond velük, hisz még több kárt képesek okozni. Rágnak, akár az egerek, és épp úgy hordozhatnak magukban betegségeket is, melyek gyakran még súlyosabbak. Azonban van még valami, ami miatt nemkívánatos a jelenlétük; a patkányok agresszívek lehetnek és bizonyos körülmények között akár arra is képesek, hogy megtámadják az embert.

Csótány

kártevők elleni védekezésA csótányok igen gyakran okoznak problémát, különösen az élelmiszeriparban. Gyakorlatilag mindent megesznek, még a hulladékot is, ezen felül az élelmiszerszennyezés, ezzel együtt a mérgezés lehetőségét sem lehet kizárni ott, ahol megjelennek. A rágcsálókhoz hasonlóan hordozhatnak betegségeket, emellett fontos kiemelni, hogy meglehetősen gusztustalanok, elég egyetlen példány megjelenése ahhoz, hogy a vállalkozásnak rossz híre menjen.

Darázs

A darazsak legnagyobb veszélye, hogy csípésük nem csak egyszerűen fájdalmas, mint más rovaroké, hanem súlyos allergiás reakciót válthat ki, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. Egy vállalkozás környezetében pedig bárki megfordulhat, beleértve olyanokat, akik ilyen mértékű érzékenységgel élnek, a kockázat tehát igen magas. A darazsak ezen túl élelmiszereket is megfertőzhetnek, ami mérgezéshez vezethet.

Hangya

A hangyák apró, de bosszantó kártevők, amelyek bárhova könnyen bejutnak, és bár elsőre talán meglepő, ezek is épp úgy, válogatás nélkül rágnak, mint az egerek, vagyis élelmiszert, bútorokat és elektronikát is. Ezek a rovarok is megfertőzhetnek élelmiszereket, a többi kártevőhöz hasonlóan hordozhatnak betegségeket, ezen felül, ha komolyabban elszaporodnak, járataikkal kárt okozhatnak az épületszerkezetben.

Ágyi poloska

Az ágyi poloskák vérszívó rovarok, amelyek éjszakai táplálkozási szokásaik miatt jelentős kellemetlenséget okozhatnak, csípésük viszketést, kiütést és allergiás reakciót válthat ki. Nevükkel ellentétben nem csupán a matracokban bújnak meg szívesen, hanem szinte bárhol, ahol kedvező életfeltételeket és persze jó rejtekhelyet találnak. Jelenlétük komoly pszichológiai hatásokat is okozhat, például alvászavart vagy szorongást.

A kártevők elleni védekezés

kártevők elleni védekezésA kártevők elleni védekezésnek több módja is van, melyek közül a legfontosabb a megfelelő higiéniai körülmények fenntartása. Rendszeresen takarítani és fertőtleníteni kell az épületeket, hogy eltávolítsák a kártevők táplálékául szolgáló ételmaradékokat, folyadékokat. Ezen felül gondoskodni kell a műszaki hiányosságok pótlásáról, a repedéseket és lyukakat meg kell szüntetni. Végül akkor, ha bármilyen rágcsáló vagy rovar nyomai bukkannak fel, haladéktalanul kártevőirtást kell rendelni.

Ha meggyűlt a baja valamelyik kártevővel, ránk számíthat. Megszabadítjuk a hívatlan látogatóktól és gondoskodunk róla, hogy ne kelljen további hasonló problémákkal szembenéznie!