Vajon elkerülhető a csótányirtás?

Kártevők elleni védekezésA védekezés nem egyszerű, de a túlélés mestereivel szemben is vannak hatékony módszerek. Segítünk a megelőzésben és számíthat ránk, ha a csótányirtás mégis elkerülhetetlen!

A vendéglátóiparban bármilyen kártevő megjelenése jelentős veszélyforrást jelent, legyen az rágcsáló vagy rovar, de talán a csótány a legfélelmetesebb ellenség. Sokak szerint ezek a rovarok még egy atomtámadást is képesek gond nélkül átvészelni, és bár ez csak részben fedi az igazságot, tény, hogy igazi túlélőkről van szó, ezért az aggodalom korántsem alaptalan. Nézzük, miért olyan nehéz a kártevők elleni védekezés!

A CSÓTÁNYOK TÚLÉLÉSI KÉPESSÉGÉNEK TITKA

csótányirtásLapos testüknek köszönhetően a csótányok képesek bármilyen keskeny, biztonságot nyújtó résbe bejutni, így védekezni tudnak a rájuk leselkedő veszélyekkel és a szélsőséges körülményekkel szemben. Mivel a külső vázrendszerük kifejezetten rugalmas, össze tudják préselni a testüket, vagyis a mechanikai hatásokkal szemben is védve vannakImmunrendszerük figyelemre méltón erős, de nem ez az egyetlen, amivel kiemelkednek a rovarok közül.

Mivel a csótányok szervezete szinte bármilyen anyagot le tud bontani, nem korlátozódik klasszikus értelemben vett élelmiszerekre az étrendjük. A papírtól a szöveten át egészen a szappanig akármit elfogyasztanak saját döglött fajtársaikat is beleértve, de az sem jelent akadályt számukra, ha mindezek ellenére hetekig élelem nélkül maradnak.

Testméretükhöz viszonyítva remekül futnak, egyetlen másodperc alatt meg tudnak tenni akár másfél méternyi távolságot is. Végül a szaporodásukat is meg kell említeni túlélési képességükkel összefüggésben, ugyanis a csótányok petéit egy kemény és különösen ellenálló burok védi, az úgynevezett petetok.

AZ ÉTTERMEK NEM SZÍVESEN LÁTOTT VENDÉGEI

Bár számos csótányfajta él hazánkban és bármelyik felbukkanhat vendéglátóipari területeken, a két legádázabb ellenség a német és a konyhai csótány:

  • A német csótány elsősorban meghökkentő szaporodási potenciáljának köszönheti népszerűtlenségét; rövid idő alatt is nagy mértékben el tud szaporodni, egy petetokban átlagosan 30 utód fejlődik. Remekül alkalmazkodik, szinte bármilyen felületen könnyen mozog, meg tud tapadni akár üvegfelületeken is.
  • A konyhai csótány, ismertebb nevén svábbogár kevésbé gyorsan szaporodik és mászásban sem tudhat magának olyan érdemeket, mint a német fajta. Lefolyókban, csatornákban, de legalábbis a padlószinthez közel él, emeletekre csak behurcolással jut el. Ami miatt mégis komoly veszélyforrás, hogy ez a rovar a szalmonella egyik legfőbb terjesztője.

A KÁRTEVŐK ELLENI VÉDEKEZÉS MÓDSZEREI

csótányirtás, rovarirtásA vendéglátóipar területén alapvető a szigorú higiéniai követelmények betartása, ami a csótányokkal szembeni védekezést is segíti. Rendszeres és alapos takarításra van szükség, ahogyan az is különösen fontos, hogy az élelmiszert, illetve a hulladékot zárt helyen kell tárolni, ezek az intézkedések azonban önmagukban nem bizonyulnak elegendőnek.

A csótányok elsősorban passzív módon, behurcolással jutnak be az éttermekbe, amit a csomagolóanyagok átvizsgálásával lehet megelőzni. Ezen felül azonban az aktív terjedés lehetőségét sem lehet kizárni, ennek megakadályozása érdekében fel kell számolni a potenciális búvóhelyeket, illetve szárazon kell tartani a felületeket, hogy ne tudjanak vízhez jutni a rovarok. Mindezeken felül törvényben van foglalva az is, hogy évente legalább kétszer irtószeres kezelést kell végezni.

Ám abban az esetben, ha a populáció megtelepedik, kizárólag a szakszerű rovarirtás segíthet, amit sürgősen el kell végezni. Kérje bátran segítségünket a megelőzéssel kapcsolatban, vagy amennyiben ez már nem opció, bízza ránk a csótányirtástMunkánkat maximális hatékonyság és diszkréció jellemzi, így biztos lehet benne, hogy azt nyújtjuk, amire ilyenkor egy étteremben szükség van. Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérjen ajánlatot!