Városi kártevők IV. rész – A legyek

légycsapdaNéhány légy a lakásban nem jelent komoly egészségügyi gondot viszont, amikor bárhol légy okozta problémákat tapasztalnak, és különösen, ha ezek megbetegedéssel társulnak, akkor rögtön értesíteni kell az egészségügyi hatóságokat, akik képzett rovartani szakemberekkel azonosítják a legyeket és megállapítják a probléma súlyosságát. A városi légypopulációt rendszeresen ellenőrizni kell.

A legtöbb légyfajt összefoglaló néven csak döglégynek hívják. Nevét onnan kapta, hogy kapcsolatban áll a szeméttel, az ürülékkel és a tetemekkel, így könnyen hordozhatnak betegségeket, ahogy a szennyezett anyagokból táplálkoznak így kórokozókat vesznek fel és adhatnak tovább ahogy egyik helyről a másikra repülnek. Ezenkívül például a házilegyek, emésztőnedveket öklendeznek vissza és ürülékükkel mindent beszennyeznek, ahol megfordulnak.

A legyek több mint, 100 emberi kórokozót is magukkal hordozhatnak, például szalmonellát, E. coli 0157-et, campylobactert és helicobactert is. E. coli 0157 fertőzöttségét a házilégy akár 30 napig is megtarthatja. Fontos megemlíteni, hogy akár egyetlen légy is képes halálos adagot szállítani és meghatározó szerepet játszanak a bakteriális fertőzések elterjedésében, beleszámítva a hasmenéses betegségeket, a vérhast és kolerát is. Nem csak baktériumokat, de élősködőket is hordozhatnak például cryptosporidium-ot, emellett vírusos kórokozókat is például entreovírusokat, és a coxackie vírust, ami a gyermekbénulás fő okozója.

Több, mint 50 légyfaj lárvája, köztük a házilégyé is, hastífuszos bélrendszeri betegséget okozhatnak, ha az ember emésztőcsatornájába kerül. A házilégy mellett, a húslegyek, a zengőlegyek, az istállólegyek és a döglegyek is okozhatna myiasist, ha az emberi szövet a legyek lárváikkal vagy petéikkel megfertőződnek. Azok a fajok, amik nem szaporodnak elő gazdaszervezet nélkül, ilyenek például a döglegyek és a húslegyek is, azok bőrelváltozásos myiasist okozhatnak. Azok a legyek, amelyek csípnek, közreműködnek a Lyme-kór terjesztésében, valamint, az istállólégy csípése számos embernél allergiás reakciót válthat ki és egyes-esetekben életveszélyes is lehet.

A boltokban is kapható aeroszolos kártevőirtó szerek megfelelő védelmet nyújt kisszámú légy populáció ellen. Javasolt elhelyezni, csapdákat és távol tartó berendezéseket, amik kártevőirtó szerek használatát nem igénylik. Ilyenek például az ajtókon elhelyezett légfüggönyök, a mennyezeti ventilátorok és az ultraviola fénycsapda és a szellőzőnyílások hálóval való befedése.

Felhasznált irodalom:
CIEH 2008 ? A városi kártevők közegészségügyi jelentősége