Meztelencsigák

A test elülső részén a fej jól elhatárolódik, amelynek hasoldali részén van a szájnyílás. A fejen négy tapogató található, amelyek kinyújtott állapotban meglehetősen hosszúak.

A tapogatók végén ülnek a szemek. A legtöbb csigafajnak lencsés szeme van, de ezek igen kis teljesítményűek. A csigák igen érzékenyen reagálnak a fényviszonyok változására, amit nemcsak a szemeik, hanem a bőrükben levő fényérző sejtek is érzékelnek.

Lassúságuknak megfelelően érzékszerveik nem különösen fejlettek. Egész testfelületükön vegyi és mechanikai ingereket érzékelő sejtek is megtalálhatók, a vegyi ingerek érzékelése segítségével találják meg táplálékukat.

Legfőbb sajátosságuk, hogy testük hasi oldalán erőteljesen fejlett, mirigyekben gazdag, izmos talp van, amely a helyváltoztatás szerve. A csigáknak nyálkaelválasztó mirigyük van, az általa termelt nyálkaszalagon, mint valami siklópályán haladnak előre.

Sok faj köpenye körül meszes héjat, ún. csigaházat visel, a héj azonban részben, vagy egészben vissza is fejlődhet.

Petéket raknak, sok faj kokonnak nevezett petecsomóját kemény héj burkolja, és egy-egy ilyen kokonban több tucat, vagy akár több száz pete is lehet.

Gyakorlati jelentőségük miatt három fajjal foglalkozunk.