RONIX
Kezdő oldal » Kártevők » Különleges kártevők

Különleges kártevők

Textil- és szőrmekártevők

Világszerte elterjedtek olyan rovarok, amelyeknek lárvái a legkülönfélébb állati eredetű anyagok, elsősorban a gyapjú, szőrme és toll legfontosabb károsítói. Fénykerülők. Aktív és passzív úton egyaránt terjednek Legnagyobb ártalmat a különféle molyok, illetve bogarak okozzák.

Ászkák (Isopoda)

A rákok legsokoldalúbb csoportja, a Földön szinte mindenütt megtalálhatók. A legtöbb faj alakja többé-kevésbé félhengeres, hosszúkásan ovális. Kutikulájuk erősen meszes és általában pigmentált. Fejük az első torszelvényen fejtorrá nőtt össze, melyen egy pár összetett szem van. Mindkét csáppárjuk egyágú, rajta rendszerint sokízű ostor található. A legtöbb fajnak harapó szájszerve van. Háti torszelvényei szabadon állnak, rajtuk rendszerint pálcaszerű járólábak ülnek. Potrohuk viszonylag rövid.

Fonálférgek (Nematoidea)

Részben korhadó anyagokkal táplálkoznak, részben parazita életmódot folytatnak. Egyesek a növényeket belső parazitaként károsítják oly módon, hogy a növény nedveivel táplálkozva tápanyagait elvonják.

Meztelencsigák

A test elülső részén a fej jól elhatárolódik, amelynek hasoldali részén van a szájnyílás. A fejen négy tapogató található, amelyek kinyújtott állapotban meglehetősen hosszúak.

Ragadozók

A ragadozók közül a menyétfélék külsőleg egymástól meglehetősen eltérő, közepes, vagy apró termetű, értelmes, energikus állatok.

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu