RONIX
Kezdő oldal » Kártevők » Élelmiszer-látogatók » Fülbemászók (Forficulidae)

Fülbemászók (Forficulidae)

A fülbemászók (Forficulidae) teste karcsú, erős, többé-kevésbé lapított, sima, fényes felületű. Általában egyszínűek, testüket világosabb foltok ritkábban tarkítják. Futásuk fürge és gyors.

 

Fejük nagyjából szív alakú, szabadon mozgatható. Szájszerveik rágó típusúak. Összetett szemeik oldalt fekszenek, pontszemeik nincsenek. Látásuk nem éles, szemeik viszont kitűnően alkalmasak a csekély fény összegyűjtésére, az alkonyi látásra, amely éjjeli életmódjukhoz elengedhetetlen. Fonál-, vagy zsinórszerű csápjaik a szemek előtt erednek, gazdagon tartalmaznak tájékozódásra szolgáló, tapintást érzékelő sejteket.

Kifejléssel fejlődnek. Szárnyaik részben hiányoznak, az elsők pikkelyszerűek, a hátsók hártyásak. A szárnyak a szárnyfedő alatt fekszenek. Gyengén repülnek.

Potrohuk végén hatalmas, fogószerű, többé-kevésbé befelé görbült fartoldalékot viselnek. A fogók arra szolgálnak, hogy egyrészt az állat potrohát felfelé és előre hajtva velük húzza ki a szárnyát a szárnyfedő alól, másrészt pedig az állat a zsákmányt ezzel nyújtja előre a szájszerveihez. A potrohon bűzhólyagok találhatók. A karbolszagú, folyékony váladék ellenségeik távoltartására szolgál, és ezt veszély esetén 50-100 mm távolságra is ki tudják lövellni.

Gyakorlati jelentősége a közönséges fülbemászónak van, amely nevét arról a hiedelemről kapta, hogy az ember fülébe mászik.

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu