RONIX
Kezdő oldal » Kártevők » Élelmiszer-látogatók

Élelmiszer-látogatók

 

Az ebbe a rovar-csoportba tartozó fajokat életmódjukból adódóan, gyűjtőnéven vizitoroknak is nevezik. Jelentőségüknek megfelelően a legyeket, ezen belül a házi legyet és az ember közvetlen környezetében élő ún. szinantróp legyeket, a csótányokat a hangyákat, a pikkelykeféléket, a kecskedarazsat, a közönséges fülbemászót és a házi tücsköt ismertetjük

Csótányok (Blattidae)

Erősen lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. A fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak.

Hangyák (Formicidae)

Kis termetű, hártyás szárnyú rovarok, testhosszuk igen gyakran csak 1-2 mm. Potrohuk a torral nyélen át 1-2 bütyökkel ízesül. Fullánkja csak kevés fajnak van.

Pikkelykefélék

A pikkelykefélék (Lepismatidae) testét pikkelyek fedik. A rovar szép csillogását adó ezüstös por lepereg a testről.

Darazsak (Vespidae)

A darazsak (Vespidae) nagy termetű, hártyás szárnyú rovarok, testük fekete-sárga rajzolatú és a méhekkel ellentétben csak gyengén szőrös.

Fülbemászók (Forficulidae)

A fülbemászók (Forficulidae) teste karcsú, erős, többé-kevésbé lapított, sima, fényes felületű. Általában egyszínűek, testüket világosabb foltok ritkábban tarkítják. Futásuk fürge és gyors.

Tücsökfélék (Gryllidae)

A tücsökfélék (Gryllidae) teste rendszerint hosszúkás, oldalt kissé lapított, de lehet rövid és hengeres is. A rovartest hármas tagolódása, a fej, tor és a potroh igen jól felismerhető. Általában két pár szárnyuk van. Három pár lábuk különböző hosszúságú, a harmadik pár hatalmas ugrólábakká alakul. Meglehetősen egyformák, többé-kevésbé sötét színűek, ami rejtett életmódjuk következménye.

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu