RONIX
Kezdő oldal » Kártevők » Élelmiszer-károsítók » Élelmiszer-atkák

Élelmiszer-atkák

Kimondottan apró testű pókidomúak. Átlagos méretük 0,5-2 mm között mozog. Színtelenek, fehéresek, vagy sárgásak, zömök alkatúak. Szelvényezettségük gyakran teljesen elmosódott. Kifejléssel fejlődnek.

 

Lárvájukon három pár láb található, a kifejlett atkáknak már négy pár rövid lába van. Az atkák járólábai azonban változatos életmódjuknak megfelelően igen sokféle.

Petéiket egyesével, vagy pedig kis halmokban rakják le. A petékből kikelő lárvák a négy vedléssel válnak kifejlett imágókká. Testükön különböző hosszúságú, alakú serték, szőrök és nyúlványok találhatók. A testszőrzet és a serték elhelyezkedése, alakja, nagysága, száma jellegzetes faji bélyeg, amelynek alapján határozhatók meg.

Táplálékigényük alacsony, azonban csak elegendő táplálék esetén szaporodnak tömegesen el. A nedvességet és a páratartalmat igen jól érzékelik, a páratartalom 0,25%-os ingadozását is megérzik. A magas páratartalmú helyeket aktívan keresik fel. Fejlődési idejük eltérő, elsősorban a környezeti tényezőktől függ.

A lárva és a kifejlett atka egyaránt károsít. Kártételük kezdetben alig, vagy egyáltalán nem ismerhető fel, a későbbiekben az általuk okozottakat rendszerint más kártevők ártalmának tulajdonítják.

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu