RONIX
Kezdő oldal » Kártevők » Élelmiszer-károsítók

Élelmiszer-károsítók

Ebbe a csoportba rendszertanilag egymástól távol álló fajok tartoznak. Közös jellemzőjük azonban, hogy fejlődésük igen lassú és egész életüket a károsított anyagban, az élelmiszerekben, terményekben, illetve azok közvetlen közelében élik le (rezidensek).

Elszaporodásuk mértékét nemcsak az utódok fejlődésére és táplálkozására szolgáló anyagok mennyisége és minősége határozza meg, hanem az attól is függ, hogy ezeket az anyagokat milyen hosszú ideig tárolják.

Döntően passzív úton kerülnek az élelmiszertároló helyekre.

Bogarak - zsizsikek

A bogarak (Coleoptera) nemcsak a rovarok, hanem az egész állatvilág fajokban leggazdagabb rendje.

Élelmiszer-molyok

A molylepkék a kis testű lepkék közé tartoznak. Jellemző rájuk, hogy fejük rendszerint sűrűn szőrös, ajaktapogatóik kicsinyek, szívókájuk, az ún. pödörnyelv gyengén fejlett. Ezért az imágók, mivel szájszervük erre alkalmatlan, nem károsítanak.

Élelmiszer-atkák

Kimondottan apró testű pókidomúak. Átlagos méretük 0,5-2 mm között mozog. Színtelenek, fehéresek, vagy sárgásak, zömök alkatúak. Szelvényezettségük gyakran teljesen elmosódott. Kifejléssel fejlődnek.

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu