RONIX
Kezdő oldal » Híreink » Álmatlan éjszakák és ádáz küzdelem is lehet jelenlétéből - ágyi poloska

Álmatlan éjszakák és ádáz küzdelem is lehet jelenlétéből - ágyi poloska

2014. december 02. 13:00

Az ágyi poloska, mint a kártevőirtással foglalkozó szakemberek kiemelt figyelmét élvező szipókás rovar, folyamatos és rohamos terjedése figyelhető meg az utóbbi néhány évben. A félfedeles szárnyú rovar jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy elsősorban embervérrel táplálkozik.

1

A kártevő robbanásszerű terjedése a XX. század végére tehető. Elsősorban passzív úton terjed, ami annyit jelent, hogy a lakó épületekbe, az emberek tartózkodási helyeikre magukon, vagy használati és egyéb tárgyaikon hurcolják be. A mai rohanó és felgyorsult világunk kedvez a terjedésüknek. A világviszonylatban vett populáció az 1990-es évek során alacsony szintet ért el, de a jelenlegi építkezési szokások, az adott lakásra levetített népsűrűség növekedése, az utazási költségek csökkenése – fapados járatok -, valamint a kedvező mikroklíma, tették lehetővé, hogy e kellemetlen kártevő újra jelentősen felütötte fejét mindennapjainkban. A poloskapopuláció növekedése, terjedése a világ vezető nagyhatalmainak figyelmét is felkeltette. A probléma nagyságát mutatja, hogy az Egyesült Államokban, vagy akár Kanadában a kérdés folyamatosan napirenden van, szinte nemzeti ügyként kezelik. Az ágyi poloskák mára elérték, hogy a világ bármely részén megtalálhatók. Találkozhatunk vele a légitársaságok fedélzetén, vagy a pihenésünk ideje alatt bármelyik szállodában. Téves feltevés, hogy a poloska megjelenése összefügg a szállás takarításával, tisztaságával, minősítésével. A rovar nem válogat a különböző kategóriák között, ugyanúgy beszállítják a motelekbe, mint a luxusszállodákba. Magyarországon is megfigyelhető a rovarok folyamatos terjedése. A rovarok rejtőzködő életmódot folytatnak, így észlelésük általában a csípésre korlátozódik. Az észlelést követően szinte minden ember azonnali reakciója, hogy az otthon található rovarirtó aeroszolhoz nyúl és megkezdi az irtásukat. Sajnos a rovar irtása igen bonyolult. Nem elég az éppen látható rovarok elpusztítása, hanem a teljes populációt fel kell számolni. Házilagosan ez igen nehéz és rendkívül nagy költséggel jár, ráadásul a szakemberek által használható irtószerekhez a laikus hozzá sem jut. Ágyi poloska észlelés esetén azonnal szakember segítségét kell kérni, aki a legkörültekintőbben és a szakmai tudásának legjavát adva, a rovarirtási technológiák és irtószerek tárházát felvonultatva, a lehető legrövidebb időn belül felszámolja a populációt.

Mobil utánfutókkal harcolnak az ágyi poloskák ellen Vancouverban

2

A tavalyi évben a B.C. Housing cég 800.000 dollárt (kb. 182 millió Ft) költött Lower Mainland (Kanada) területén az ágyi poloskák irtására.

A B.C. Housing cég 130.000 dollárt (kb. 30 millió Ft) költött két darab, hőkezelő utánfutó megvételére, hogy felvegyék a harcot az ágyi poloskák ellen Lower Mainland-i telephelyükön.

A mobil utánfutók 2012 februárjában kezdték meg a helyszínekre történő “utazásukat”. Mindegyikben generátor, kábelek, melegítők, ventillátorok és szenzorok találhatók, amelyek az érintett egységekben felállíthatók. A hő nagyon hatásos az ágyi poloskák megsemmisítésében, mivel mind a kifejlett poloskákat, mind a petéket elpusztítja, míg a permetezés a petéket nem öli meg.

A hőmérsékletnek négy óráig 50 C°-on kell maradnia. Ezt a B.C. Housing szerint sokkal könnyebb elérni favázas épületekben, mint betonépületekben.

“Fontos megjegyezni, hogy a hőkezelés vagy bármely más kezelés nem zárja ki feltétlenül a megismételt kezelések szükségességét. Amennyiben a helyszín ismét fertőzötté válik – amely számtalan módon könnyen megtörténhet – újabb kezelés válik szükségessé”, magyarázza Dale McMann, a B.C. Housing Lower Mainland-i irodájának ügyvezetője.

McMann elmondta, hogy a B.C. Housing széles körben alkalmazza a tradicionális permetezést, de ez rengeteg előkészületet igényel, valamint a lakóknak el kell hagyniuk a helyszínt a permetezés alatt és azt követően, ráadásul a permetezés nem öli meg a petéket.

“Továbbá, az elmúlt néhány évben a leghatásosabb rovarirtók közül néhányat kivontak a piacról, az ágyi poloskák pedig a megmaradt rovarirtók közül néhányra rezisztensekké váltak,” mondja McMann. A B.C. Housing új hőkezelő utánfutója 18 különböző helyszínt kezelt, ebből kilencet Vancouverben.

Mindeddig egyetlen helyszínre sem kellett visszatérniük a hőkezelés megismétlésére, ezzel szemben számos esetben utólagos permetezést kellett végezni. A B.C. Housing professzionális kártevőirtókat alkalmaz, akik a rendelkezésre álló legjobb kezelést javasolják, továbbá a lakók számára széles körű segítséggel és tanácsokkal szolgálnak az ágyi poloskák kiirtása érdekében, valamint javaslatot tesznek, hogy milyen megelőző lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy azok ne is térjenek vissza. “Szervezetünk szolgáltatást és támogatást nyújt azoknak az egyéneknek, akik gyakran nehéz körülmények között élnek, mint például a mentális egészségügyi és szenvedélyfüggő esetek.

A támogatott lakhatási körülmények között élők – életmódjuk miatt – kihívást jelenthetnek a kártevőirtás folyamatos végzése szempontjából. Nem törődnek azzal, hogy mit biztonságos vagy nem biztonságos bevinni az otthonukba. Így pedig mindez ismételt kártevőirtási kezelésekhez vezethet, amely szomszédaikra is kihatással lehet.” A B.C. Housing a hőkezelő utánfutók hosszabb ideig tartó alkalmazása után közzéteszi a hatékonysággal kapcsolatos információkat.

A Capital Region Housing Corporation hasonló utánfutókat alkalmaz Edmontonban. Mielőtt a B.C. Housing megvette volna a két utánfutót, tanulmányozták az edmontoni helyzetet és tevékenységet, és megállapították, hogy az utánfutók alkalmazása jelentős pénz- és munkaráfordítást takarít meg.

Forrás: Makosz - Kártevőirtás XX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 13-14 oldal

Minden jog fenntartva! © 2012 RONIX® Kft. | webdesign: Art Paletta Kft. | programozás: www.ezcms.hu